Haelvoet blog

Design, nieuws en inspiratie

01-05-14 Innovatie
PRoF 4.0 – ontwaken in business class


Het PRoF-consortium dat eerder de ziekenhuiskamer, de private seniorenflat en de woonzorgkamer van de toekomst samenstelde, toont sinds kort in Poperinge de recoverykamer van de toekomst.


De Patient Recovery Room of the Future speelt optimaal in op de huidige tendens naar meer daghospitalisatie. Meer en meer komt men voor één dag naar het ziekenhuis voor kortstondige verzorging, opvolging of medische ingrepen zoals nierdialyse, diabetesbehandeling, dagchirurgie,… Dit betekent dat het ziekenhuis van de toekomst niet langer zal bestaan uit oneindig veel kamers en bedden. Dit concept houdt een enorme besparing aan oppervlakte en personeel in. In de voorgestelde recoverykamer kunnen met hetzelfde personeel tot 30% meer patiënten verzorgd worden.

De uitdaging bestaat erin om een maximaal aantal mensen in dezelfde ruimte samen te plaatsen zodat het aangenaam verblijven is voor de patiënt en tegelijk efficiënt werken blijft voor het verzorgend personeel. PRoF bedacht een innovatieve oplossing die doet denken aan business seats in een vliegtuig en die tegemoet komt aan de PRoF sleutelwoorden: privacy, veiligheid, flexibiliteit, comfort, niet-stigmatiserend en intergenerationeel. Het concept is een half-open cocon waarbij het personeel het overzicht behoudt over de verschillende units, maar dat tegelijk de patiënt de nodige privacy en comfort garandeert.

Meer info, persartikels en foto’s op www.prof-projects.be/prof40.htm .